Home Projecten De Wijde Wellen, Harderwijk

De Wijde Wellen, Harderwijk

De mooiste wandelpromenade van Nederland
Functie
Park

Realisatie
2020

Partners

- Aannemer Hoornstra-Ophof
- Gemeente Harderwijk

Locatie
Harderwijk

De bijzondere boulevard van Harderwijk wordt al de mooiste boulevard van Nederland genoemd. Hier wordt binnenkort de mooiste wandelpromenade aan toegevoegd: De Wijde Wellen. Een promenade met een gebruiksvriendelijk en uniek karakter, een waardige toevoeging aan dit gebied.

De Wijde Wellen is meer dan alleen een wandelpad langs het water van het Wolderwijd. Het biedt de mogelijkheid om te genieten van een route met weidse uitzichten op diverse zitplekken, met allen een eigen karakter. Dat vind je nergens in Nederland, alleen in Harderwijk. Een unieke combinatie van verblijven, wandelen en fietsen tussen het water en een eeuwenoude stadsmuur.

Het begin van de promenade vormt een directe verbinding met de boulevard. Het begin van de promenade ligt bij het Beachhotel Monopole. Tegenover dit hotel wordt een grote houten vlonder gecreëerd die dienst doet als terras, podium en ontmoetingsplaats. Luierend in een ‘hangmat’ boven het water kun je genieten van het uitzicht.

Een rank balkon dat uitstijgt boven het water biedt een ruim uitzicht over het water, de verre polder, de passerende schepen en de watervogels. De hoogte van het balkon refereert aan de hoogste waterstand die de voormalige Zuiderzee ooit bereikte. Via een uitgespaard pad het water in kan men de bodem van dit voormalige bruisende water bereiken, wat een uitzicht biedt over het water op het niveau van de voorbij zwemmende zwanen.

In de winter kunnen de schaatsers terecht op een officiële NK-333- meterbaan. In het midden van deze baan zijn een aantal eilandjes te vinden met zitranden waar naartoe geschaatst kan worden. Hier kan je uitrusten en genieten van een warme traktatie van een kraam midden op het eilandje.

Hondenbezitters kunnen gebruik maken van het speciale hondenuitlaatstrandje dat direct aan het wandelpad is gelegen. Ook voor ouderen is er een speciaal strandje gecreëerd waar zij in alle rust van het uitzicht en de natuur kunnen genieten.  

Drie golvende duinen leiden fietsers en voetgangers naar een afwisselend gebied met bijzondere natuur. Daar vind je een natuurpoel voor onder andere nestelende zwaluwen, een groene oeverzone met paars bloeiende kattenstaarten, foeragerende watervogels, kleurige libellen en een twaalf meter lang landschapsmeubel dat tussen het groen door de verbinding met het water zoekt.

In zomer, winter, herfst en lente gaat de natuur hier haar eeuwenlange gang. Moderne vormen omlijst door de historie die de Wijde Wellen met zich mee draagt. Dit gebied vormt een voorbeeld voor de rest van Nederland, laat zien hoe oud en nieuw harmonisch samenvloeien en het is weids en intiem tegelijk. De unieke combinatie van water, geschiedenis, architectuur, creativiteit en de input van bewoners vormen de toekomst van de Wijde Wellen.

Lees meer
Wilt u meer weten over De Wijde Wellen?
Neem gerust contact op. Mail uw vraag naar: secretariaat@dewijdewellen.nl